Saturday, 14 June 2014

Sabah bah.....

Bismilahirohmanirrohim.... 

Hye uolss... Hari ni maybe boleh jadi hari yg bersejarah buat ku.. 15/6/2014. Setelah sekian lama memendam impian dan angan-angan, maka terciptalah jugak blog untuk aku merapu di kala kebosanan. hehehe.. so, utk first post, aku nk story telling pasal trip percutian aku with my beloved friends ke Sabah.. kiteorang berlepas daripada LCCT pada 24/4/2014 ,Khamis, 9.00malam. penerbagan mengambil masa lebih kurang 2 jam setengah. sampai je di lapangan terbang kota kinabalu, kiteorg terus amik kereta yg dh di book awal2.. kereta viva, cukup la untuk kami berempat. So mlm tu dh bermula kisah menarik. jeng jeng jeng..... Oleh kerana nk jimat duit punya pasal, kiteorg x check in hotel lg mlm tu.. so kiteorg pusing2 bandar KK dan lepak KFC sampai kul 2.00 pagi.. Next, kiteorg park kereta depan hotel yg kite nk check in esk dan tdo dlm kete..fuhhhh... aku x pernah2 lg tdo dlm kete. first time beb.. pksa jugak mata tido sbb esk nk berjalan bnyk lg.huhuhu baru jer aku rsa nk terlelap, aku dgr azan. ishk,kul brp ni.aku tgk jam, baru kul 4.45. asal awal sgt subuh ni.. baru teringat gua kat sabah beb..kih3... So, kiteorg pergi msjid,solat, pergi brekfes, dan round KK tunggu kedai2 bukak. 




pagi2 buta dh minum air kelapa beb.. ni area Philippines market. huhuhuhu... lebih kurang pukul 9 pg, kiteorg bergerak menuju ke muzium negeri sabah.. pergi muzium uolsss..bersejarah sgt . mcm lawatan sambil belajar.mampooo?? hahaha.. muzium sabah ok2 la. yg menarik adalah pada bhagaian luar muzium. ada pelbgai jenis rumah masyrakat sabah yg kite boleh masuk. semua rumah2 tu di perbuat daripada buluh..



dh penat pusing2 kat muzium tu, kiteorg pun decide nk g check in. ketiak dh berpeluh masing2. x mndi lg beb. mlm td kan homeless.gosok gigi pn kat tandas stesen minyak.huah3.. kiteorg check in kat Hotel Dreamtel. agak strategik kedudukan hotel tu.berada di tgh2 bandar KK. lps mndi, buat2 tido setengah jam, kiteorg kuar lg. pergi Jesselton Point utk survey harga boat utk Island hopping keesokan harinya. Harga utk sewa boat ke Pualu Sapi dan Pulau Manukan dan sewa goggle utk snorkelling adalah RM30 satu kepala. murah beb.. maybe sbb bukan cuti umum kot time tu. Lepas book dengan Bong (nama org yg urus boat tu) kiteorg pergi ke Tanjung Aru (plus minus 30 min from KK) utk tgk sunset dan mkn seafood.


Dinner seafood, RM150 utk 4 org.puas dapat melantak seafood.. Lepas dinner kiteorg berjalan lagi ke Pasar Malam KK. survey harga barang dan shopping sket.hehehehe malam di KK berbeza sungguh dengan KL. di KK pkul 10, semua peniaga dh start kemas barang. kite baru nk shopping.huk3 kiteorg balik hotel dan masing2 pengsankan diri. recharge energy utk snorkelling keesokan harinya. zzzzzzzzzzz

Pukul 9.00 pagi, kiteorg berlepas dari Jeti menuju ke Pulau Sapi. mndi laut. snorkelling.. siyes. Pulau di sabah is the best.cantik sgt2.



hasilnya kulit aku sunburn dan ambik msa almost 1 month utk recover. stress makkkk...huhuhu mana tak nya.. daripda pukul 9.30 smpai kul 4 ptg berada dlm laut. so, abes la 2 hari kiteorg berada di kota kinabalu. mlm tu shopping souvenir di pasar malam. n sikit tips utk kwn2. harga souvenir jauh lagi murah dkt p.malam berbanding psr filipina.huhuhu So, next day, kiteorg ke Kundasang pulak. nanti mak story mory lg yerr pngalman dekat kundasang... pada next post..huhuhu 

No comments:

Post a Comment